După aproape cinci luni de la debutul anului şcolar, noile abecedare vor ajunge, în sfârşit, pe băncile elevilor de clasa I. Anunţul a fost făcut la începutul acestei săptămâni de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat asigurări că toţi elevii din clasele I vor avea noile abecedare în prima zi de şcoală din semestrul al II-lea, întrucât contestaţia la reevaluare depusă în decembrie a fost respinsă. „Deci, pe cale de consecinţă, vom putea avea, în sfârşit, abecedarul, la începutul semestrului următor. (…) Vor avea abecedare datorită acestui noroc al respingerii contestaţiei, lucru de care am fost anunţaţi chiar în cursul zilei de luni”, a spus ministrul Educaţiei.
Dintre toate cărţile digitale pentru clasele I şi a II-a abecedarul era singurul care nu ajunsese la elevi, licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei fiind contestată de două ori.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj susţineau la începutul acestei luni că sunt aşteptate în perioada următoare, după finalizarea licitaţiilor, şi noile abecedare. “Toate manuale s-au primit şi au ajuns pe băncile elevilor, în afara abecedarului. În prezent sunt în desfăşurare licitaţiile, urmând ca după finalizarea acestora să fie distribuite. În schimb, pentru disciplinele <<Matematică şi explorarea mediului>>, <<Comunicare în limba română>>, clasa a II-a, <<Comunicare în limba modernă – Limba engleză>> şi <<Comunicare în limba maternă>>, comenzile au fost onorate”, preciza la acea vreme Maria Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.
Prima tranşă de manuale a fost primită la începutul lunii decembrie 2014, respectiv 75 la sută din cele 11.000 de manuale comandate de ISJ Sălaj. Termenul stabilit pentru onorarea comenzilor de către edituri a fost 10 decembrie, dată după care manualele au fost distribuite în unităţile de învăţământ din judeţ.
Elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului şcolar. Acestea nu au ajuns însă în şcoli până în 15 septembrie, întrucât licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, în 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.
În octombrie s-au cumpărat manuale vechi
Astfel, la începutul lunii octombrie 2014, Sălajului i-au fost alocaţi peste 12.000 de lei pentru achiziţionarea de manuale vechi pentru clasa I, potrivit ordinului semnat de ministrul Educaţiei Naţionale, la trei zile după debutul noului an şcolar. Aceste fonduri au fost alocate pe lângă banii pe care Ministerul Educaţiei trebuie să îi plătească firmelor desemnate câştigătoare finale ale licitaţiei pentru manuale noi pentru clasele I şi a II-a. Potrivit documentaţiei de pe SEAP, valoarea totală a contractului de achiziţie a manualelor şcolare digitale pentru clasa I şi a II-a este de aproape 6,8 milioane de euro, fără TVA, urmând să fie finanţat din fonduri bugetare.
Reamintim că la câteva zile după începerea noului an şcolar fără manuale, fie ele vechi sau noi, ceea ce a însemnat o premieră pentru învăţământul românesc din ultimii 20 de ani, inspectoratele şcolare judeţene au primit dispoziţie să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli. “Ni s-a transmis în cadrul videoconferinţei de joi, 18 septembrie, că se vor emite două ordine de ministru prin care se extinde perioada de utilizare a manualelor vechi până la finalizarea licitaţiilor. Manuale vechi există în şcoli, nu se vor fi achiziţionate în plus, întrucât sunt unităţi de învăţământ care au surplus. Astfel, şcolile care nu au suficiente manuale vechi vor primi de la acestea. Este vorba de o perioadă temporară, astfel că nu se vor cheltui bani pentru cumpărarea de manuale vechi”, explica la acea vreme Maria Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.